Ördöngős Népzenetanoda vizsga

Ördöngős Népzenetanoda vizsgaelőadása

A komáromi Ördöngős Népzenetanodában minden nevelési év zárásaként sor kerül a gyermekek vizsgaelőadására. Május 25-én a komáromi Révben hallhattuk a tanévzáró koncertet, ahol színpadra állhatott a tanoda apraja-nagyja. Az előadáson minden tanuló a jelenlegi hangszerén mutathatta be tudását.

Árgyélus Néptáncegyüttes jó kapcsolatot ápol a Zenetanodával, ahol településünkről egyre többen kezdik meg tanulmányaikat.

Horsa István 2010-ben alapította meg Komáromban az Ördöngös Népzenetanodát, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül bárki belekóstolhat ebbe az ősi zenei kultúrába, ahol úgy tanulnak meg zenélni, ahogyan a magyar népzene mindig is átöröklődött, hallás és megfigyelés útján. Már a kezdetektől a végső célt, a zenekarban való muzsikálást helyezi a középpontba, amely a népzenetanodában az alapvető hangszerkezelési fogások megtanulása után elkezdődik. Ettől a pillanattól kezdve éreznek igazi belső ösztönzést a zenetanulók, mert megérinti őket az együtt muzsikálás eufórikus élménye. Ekkor értik meg igazán a többi hangszer funkcióját és saját maguk szerepét és felelősségét a zenekarban. A tanodába jelentkezők egy részének határozott elképzelése van arról, hogy milyen hangszeren szeretne tanulni. A többieknek segítenek a legtesthezállóbb hangszer kiválasztásában. Hegedűn, kontrán, bőgőn, csellón és kecskedudán folyik az oktatás.

Az ide járó gyermekek szülei sokan gondolják úgy, hogy a zene az általános műveltség része és a muzsikálás örömet szerez gyereknek és családnak egyaránt. Ez a szép gondolat vezesse tanulmányaik során a tanoda tanulóit.