Forgórózsa Fesztivál

Forgórózsa Fesztivál

A Tatabányai  Forgórózsa Népművészeti Központ 2019. májusában ismét meghirdette a Forgórózsa Fesztivált. Több kategóriában várták a nevezni vágyó énekeseket, táncosokat. Az Árgyélus Néptáncegyüttes 3 kategóriában indult a rendezvényre. VII. Forgórózsa Népművészeti Ki Mit TUD-ra a Kis Árgyélus Éneklőcsoporttal és Janovszki Csengével, az Örökség Gyermek –és Ifjúsági Néptáncfesztiválra Kamara csoportunkkal készültünk.

Több heti felkészülés után lelkesen, bizakodva indultunk a megmérettetésre. Az Éneklőcsoport Mátyusföldi gyermekjátékdalokkal kiemelt arany minősítést ért el. Értékeléskor dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, újságíró, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője, mint zsűritag külön kiemelte a kislányok korának megfelelő dalcsokorválasztást, játékos előadást, gyönyörű és egységes, szép hangzást. Csenge szóló kategóriában somogyi népdalcsokrával arany minősítést kapott. A zsűri itt is kiemelte a gyönyörű hangzást és megjelenést. Kamara csoport jobbágytelki táncával bronz minősítéssel térhetett haza. Színpadi megjelenésüket, rendezett viseletüket, felkészültségüket pozitívan értékelték.

Büszkék vagyunk tanítványainkra!

Janovszki Csenge – Kiemelkedő teljesítménye

Csenge ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtott

Nehéz mondatokba foglalni mindazt, amit napról-napra, hónapról-hónapra teljesít Csenge.

Nemcsak Nagyigmánd mindennapjait színesíti tehetségével, de a környező települések rendezvényein is kiemelkedőt alkot. Az elmúlt időszakban több nagyszabású versenyen mutatta meg tehetségét.

Martin György Kulturális Egyesület által meghirdetett IV. Nits Márta Országos Népdaléneklési versenyen, szóló kategóriában kiemelt arany minősítést érdemelt.

A 15. Tiszán innen, Dunán túl elnevezésű Országos Népdaléneklő verseny tatai területi fordulójáról szólóének kategóriában kiemelt arany minősítéssel jutott tovább a tatabányai megyei döntőbe, ahol ismételten kiemelt arany minősítést kapott, ezzel továbbjutott az érdi országos döntőbe. Mindkét fordulóban neves szakemberekből álló zsűri elismerően nyilatkozott az előadásról. Korcsoportjából ketten képviselik megyénket. Itt az ország legjobbjai között mutathatja meg tudását Csenge.

Bízunk benne, hogy szorgalmával, kitartásával nagyon szép eredményt fog elérni.

Szurkolunk érte!!!

Önkormányzati elismerés az Árgyélus és a Kisárgyélus részére 2016.03.07

Az Árgyélus és a Kisárgyélus Néptánccsoport az alábbi megtisztelő elismerést kapta Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzatától.

Az oldal alján megtalálható az eredeti formátumú jegyzőkönyvi kivonat.


KIVONAT

Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális, Művelődési és Sport Bizottsága 2016. március 7-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből

21/2016. (III.7.) SzMSB határozat:

1. Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális, Művelődési és Sport Bizottsága a Képviselő-testület felé elfogadásra javasolja az Árgyélus és a Kis Árgyélus Néptáncegyüttes 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

2. Köszönetét fejezi ki az „Árgyélus és a Kis Árgyélus Néptánccsoport részére, amely 64 fővel működik, melynek fő feladata a néptánc és a hagyományismeret oktatása. Az együttesek vezetői pedagógiai, szakmai módszertani szempontból az életkori sajátosságoknak megfelelően alakították ki a csoportokat, így a gyermekek sikerélménye és a látványos fejlődése is nyomon követhető. A négy korosztályos csoport egymás között összehangoltan végzi a munkáját. Külön ki kell emelni az együttesek művészeti vezetőit Dr. Malomsokiné Varga Nórát és Dr. Malomsoki Istvánt, akik rendkívüli elhivatottsággal, a néphagyományok ápolásának szeretetével, szakmailag felkészülten végzik a koreográfiák oktatását, a különféle tájegységek dalanyagainak feldolgozását. A Mátyás Napi Tavaszváró Néptáncfesztiválon láthattuk a sok és szeretetteli munkának az eredményét. A legkisebbektöl a legnagyobbakig minden gyermek összehangoltan dolgozott, mindenki tudta, hol a helye, mi a táncban a játékban a feladata és a szerepe. Szeretném kiemelni a népi hangszerek zeneoktatásra való igényének felkarolását, mely az ütőgardonos ismeretek elsajátításával kezdődött, ahol a néhány növendék a népzene alapritmusait sajátította el, ők már csellón folytatják tanulmányaikat. A népi citera oktatás bevezetését is kitűnő gondolatnak tartom. A hangszeres oktatáson kívül a tehetséges énektudás kimunkálásra, a népdaléneklés technikájának fejlesztésére is megtaláltátok a megfelelő személyt. Nagyon jó ötletnek tartom az interaktív „táj” ház létrehozását is, melyben helytörténeti kiállítás is kapna helyet. Hagyományőrző munkátokról az önkormányzati és az intézmények által rendezett rendezvényeken folyamatosan tájékozódhatunk, és a határon túli barátságot is magas szinten ápoljátok.

Köszönjük szépen a munkátokat és további sok sikert, és kiváló együttműködést kívánok az önkormányzatokkal és a többi civil szervezettel is.”

 

Felelős: Szijj Ferencné bizottsági elnök

Szijj Ferencné sk.

Bedecs János sk. bizottsági elnök bizottsági elnökhelyettes

Kiadmány hiteléül:

Bakos Istvánné Jegyzőkönyvvezető

20160317_nagyigmand_ok_jegyzokonyv_kivonat_1

20160317_nagyigmand_ok_jegyzokonyv_kivonat_2